30/01/2015
Conti.eContact

• Specijalni pneumatici iz Continental-a sa manjim otporom kotrljanja i do 30% procenata što znači izuzetno povećanje  pređene kilometraže električnih vozila
  • Conti.eContact dostupan u verzijama za električna i hibridna vozila
  • Očekuje se veći broj odobrenja od  proizvođača automobila

eContactContinental ima u svom protfoliju dva pneumatika specijalno dizajnirana za električna i hibridna vozila. Oba se proizvode pod Conti.eContact oznakom ali je svaki usmeren na određeni agregat – električni ili hibridni. 20-inčni Conti.eContact za električna vozila postiže otpor kotrljanja koji je impresivnih 30 procenata niži nego kod uobičajenih pneumatika. 17 ili 18-inčni Conti.eContact za hibridna vozila nudi  “samo” 20 procenata niži otpor kotrljanja, ali ovaj pneumatik može da se montira i na moćne automobile i SUV vozila. U isto vreme, oba ova specijalna pneumatika sa niskim otporom kotrljanja takođe postižu impresivne performanse na mokrim i suvim putevima. Rezultat je da Continental može da snabde proizvođače električnih vozila pneumaticima koji teoretski mogu da povećaju njihovu pređenu kilometražu za i do 6 procenata – je argument koji može da pomogne da se vozači uvere u prednosti vožnje na električnu energiju. I zahvaljujući njegovom smanjenom otporu kotrljanja, Conti.eContact za hibride omogućava ovim vozilima da prelaze veće deonice u električnom modu, što nije korisno samo za očuvanje okoline, već smanjuje i operativne troškove. Pneumatici iz Conti.eContact serije su već dobili odobrenje od VW i Renault-a, a Continental očekuje dalja odobrenja od vodećih nemačkih i evropskih proizvođača automobila u toku ove godine.

Kod Conti.eContacta za električna vozila, proizvođač pneumatika sa sedištem u Hanover-u se opredelio za koncept poznat kao “visok i uzan”. Sa 20 inča, pneumatik dizajniran po ovom principu ima veoma veliki prečnik za pneumatik za automobile i relativno je uzan. Ove specijalne dimenzije same po sebi omogućvaju razvojnom timu za pneumatike da dostigne upadljivo smanjenje otpora kotrljanja. U potrazi za daljom uštedom, oni su ispitali svaku komponentu ovog pneumatika i njen potencijalni doprinos optimalnom otporu kotrljanja.

Sa svojim 17 i 18-inčnim dimenzijama, Conti.eContact za hibride ima više zajedničkih osobina sa uobičajenim pneumaticima. Obzirom da odgovara i moćnim  SUV vozilima, na prvi pogled ovaj pneumatik može da izgleda slično uobičajenom pneumatiku za kola i SUV vozila. U stvari, doduše, i kod ovog pneumatika takođe, proučavanjem svake komponente inženjeri razvoja su uspeli da smanje optor kotrljanja za otprilike 20 procenata. Conti.eContact za hibride je prvi Continental pneumatik koji je osvojio ocenu  ‘A’  EU etikete za pneumatike za otpor kotrljanja, kao i za kočenje na mokrom. Continental proizvodi oba ova pneumatika limitirane serije u svojoj fabrici u mestu Sarreguemines u Francuskoj.

Miha Kofjač

Marketing communication manager