Novi SportContact 6 – Vrhunske performanse upravljanja, prijanjanja i bezbednosti

02/09/2015
tire_image1
  • Super sportski pneumatici sa novom smesom, tehnologijom gazećeg sloja i strukturom
  • Značajana poboljšanja u upravljanju na suvom, preciznosti na volanu  i prilagođavanju velikim brzinama

Continental-ov novi SportContact 6 je super sportski pneumatik iz segmenta visokih performansi sa jasno poboljšanim upravljanjem, preciznijim odzivom na volanu i prilagodljiviji velikim brzinama u odnosu na prethodni model. Da bi ova poboljšanja izvezli na put – sa unapređenim performansama u nekim slučajevima i do 14% – tehničari u  Hanoveru su „ iznova osmislili“ hemijski sastav i dizajn gazećeg sloja  i strukturu pneumatika. Od sada će biti dostupna 41 dimenzija za naplatke prečnika od 19 do 23 inča.

1

Smesa vrhunskog prijanjanja: “Black Chili” obezbeđuje optimalnu interakciju sa putem

Da bi još više unapredili  performanse novog SportContact 6 pneumatka, hemičari u Continental-u, specijalisti za pneumatike, dalje su  razvili “Black Chili” smesu gazećeg sloja. Kod novog SportContact 6, dva faktora obezbeđuju optimalnu atheziju, čak i u momentu kad dođu do krajnjih granica: Gumena smesa je projektovana da se umreži sa hrapavošću puta. U isto vreme, privremena atomska veza između smese pneumatika i površine puta obezbeđuje veliku atheziju i ponaša se kao skup malih usisnih jastučića na mikroskopskom nivou. Oba faktora prave najbolje moguće prijanjanje u svim pravcima  – tokom kočenja, skretanja i ubrzavanja i na mokrim i na suvim putevima.

1

Dizajn gazećeg sloja: Blokovi koji se podupiru za savršeno upravljanje

Da bi se postiglo posebno precizno upravljanje i brze performanse na volanu, Continental-ovi dizajneri pneumatika koriste novu tehnologiju „force vectoring“ za optimalan prenos sila. Ova tehnologija raspoređuje različite elemente gazećeg sloja u unutrašnjoj, spoljašnjoj i centralnoj oblasti pneumatika. U zavisnosti od dimenzije pneumatika, tri ili četiri centralna rebra i unutrašnje rame pneumatika obezbeđuju maksimalan unakrsni prenos sila i primetno poboljšan direktan odziv sa asfalta na volan. Zbog toga što je spoljnji deo pneumatika podvrgnut većim silama nego unutrašnji tokom skretanja, bokovi rebara su projektovani da budu asimetrični. To povećava stabilnost rebara i dozvoljava prenos većih sila. Kada su radili na spoljnjem ramenu, projektanti pneumatika su kombinovali različite elemente blokova da bi fomirali veću jedinicu. Veliki blokovi gazećeg sloja sa spoljnje strane su povezani isprepletenim elementima u drugom redu blokova. To omogućava da se blokovi gazećeg sloja međusobno podupiru tokom brzog skretanja i dozvoljava optimalan prenos bočnih sila.

Novi Aralon 350 materijal za ojačanje: Maksimalna bezbednost i pri 350 km/h

Continentalov novi SportContact 6 je odobren i za 350 km/h. To znači da ne samo da mora da pruži savršene performanse kočenja, upravljanja i stabilnosti na pravcu, već njegova struktura mora da se prilagodi ovim ekstremnim brzinama i združenim enormno velikim centrifugalnim silama koje deluju na pneumatik. Da bi to postigli, Continental-ovi inženjeri morali su da pronađu inovativnu strukturu koja kontroliše snažne sile koje deluju na pneumatik, a da je pri tom obezbeđena maksimalna bezbednost u vožnji. Ovde oni koriste inovativni materijal “Aralon 350”, razvijen posebno za SportContact 6, sintetičko vlakno u kojem su dva prediva napravljena od jakog aramida i tesno isprepletena sa vlaknima fleksibilnog najlona. Ugrađeno u gumu, ovo vlakno je postavljeno ispod gazećeg sloja kao omotač kape. Ova složena struktura se ponaša kao čelični pojas i pruža kontrolisano, bezbedno ponašanje konture, čak i pri brzinama i do 350 km/h.

Pregled performansi: I do 14% napretka u razvoju

Novim pneumatikom SportContact 6, Continental je još jednom napravio značajan napredak u poređenju sa već veoma dobrim prethodnim modelom ContiSportContact 5 P. Preciznost na volanu je poboljšana za 14%, dok je upravljanje na suvim putevima poboljšano 11%. Nivo prijanjanja pri vožnji na trkačkim stazama je poboljšan za 4%, a ukupne karakteristike prijanjanja na mokrom novog SportContact 6 su 2% iznad visokog nivoa prethodnog modela.  Pored toga servisni vek i udobnost su unapređeni za 7%.

Miha Kofjač

Marketing communication manager