Continental planira da investira ukupno 150 miliona Evra u svoju fabriku pneumatika u Portugaliji u mestu Lusado

07/04/2017
  • Oko 100 miliona Evra će da se investira u proširenje proizvodnje pneumatika za putnička vozila u Lusadu do kraja 2018. godine
  • Instalacija pogona i opreme za proizvodnju poljoprivrednih pneumatika je počela 2016. godine i predstavlja investiciju od preko 50 miliona Evra
  • Ukupno će biti 200 novih radnih mesta, a investicija predstavlja sistematičnu primenu dugoročne strategije rasta “Vision 2025”
Nikolai Setzer

Nikolai Setzer, član izvršnog odbora direktora kompanije Continental AG.

Continental planira da ostvari značajno povećanje proizvodnog kapaciteta u svojoj fabrici pneumatika u Lusadu u Portugaliji. Do kraja 2018. godine, Divizija Pneumatici planira da investira ukupno oko 150 miliona Evra. Cilj nije samo dodatno proširenje kapaciteta godišnje proizvodnje pneumatika za putnička vozila sa trenutnog nivoa na okvirno 18 miliona jedinica, već i uspostavljanje proizvodnog pogona za poljoprivredne pneumatike u Lusadu. “Mi ne ulažemo samo u povećanje ukupnih kapaciteta, već iznad svega u proširenje naše proizvodnje pneumatika visokih performansi i naš novi ulazak u segment poljoprivrednih pneumatika,” objašnjava Nikolai Setzer, član izvršnog odbora Kompanije Continental AG zadužen za korporativnu nabavku i Generalni direktor Divizije Pneumatici. “U sektoru pneumatika koji postaje sve raznovrsniji, želimo da stvorimo što veće proizvodne kapacitete pneumatika visokih performansi sa ciljem da budemo u mogućnosti da ponudimo našim kupcima širi asortiman letnjih i zimskih pneumatika od 17 inča pa naviše. Imajući to na umu, targetiramo i veći izlaz i još efikasnije procese,” dodaje Setzer. Danas je proizvodnja u Lusadu fokusirana uglavnom na standardne pneumatike za putnička vozila, venove i lake kamione.

Proširenje fabrike u Lusadu uključuje i postavljanje proizvodnog pogona za poljoprivredne pneumatike na postojećoj lokaciji. Ceremonija postavljanja kamena temeljca se odigrala u junu 2016., a Continental će da investira nekih 50 miliona Evra u fabriku. U toku sledeće tri godine, plan je da se asortiman proširi na stotinak različitih pneumatika za poljoprivredna vozila.

Continentalova fabrika pneumatika u Portugaliji u mestu Lusado

Kada se novi proizvodni kapaciteti za pneumatike za putnička vozila i poljoprivredne pneumatika uspostave i krene proizvodnja, broj zaposlenih u Continental-u u Lusadu će da poraste na ukupno 2000. “Za naš celokupni tim u Lusadu, ova značajna investicija predstavlja glavni dokaz da Continental korporacija veruje u nas,” kaže Pedro Carreira, Continental-ov Direktor fabrike u Lusadu. “Ona dokumentuje činjenicu da smo u prethodnim godinama uspešno odgovorili na mnoge različite zahteve sa kojima smo se suočili i pruža snažnu motivaciju da nastavimo na isti način u godinama koje dolaze.”

Ovom investicijom Divizija Pneumatici nastavlja sistematičnu primenu svoje strategije rasta Vision 2025, u čijem kontekstu je već investirano znatno preko 3 milijarde Evra od njenog početka 2011.godine. Proširenjem proizvodnih kapaciteta i investiranjem u istraživanja i razvoj kao i u tehnološke projekte, cilj je da se do 2025. kompaniji obezbedi pozicija na podijumu u tehnološkom smislu i postigne idealan balans globalne proizvodnje i očuvanja životne sredine. Među tehnološkim projektima napravljenim da Diviziju pneumatici primaknu ovom cilju velikom brzinom je i visokotehnološki centar u Korbahu i ContiLifeCycle fabrika u  Hanover-Stoecken-u, gde se recikliranje pneumatika i ponovno narezivanje gazećeg sloja odvijaju po integrisanom procesu jedinstvenom na svetu, kao i investicija u kompanijske test terene u Contidrom-u, blizu Hanovera, i u Uvalde-u, u Teksasu.

New content item
Luka Maselj