Sezona zamena: Da li se odlučiti za zimske ili all-season gume?

10/11/2020

Sezona zamena: Da li se odlučiti za zimske ili all-season gume?

Od 1. novembra vozači u Srbiji su u zakonskoj obavezi da na svojim motornim vozilima imaju zimsku opremu, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica. Ta oprema podrazumeva zimske guma na sva četiri točka, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetra.

Sezona zamene guma već je u toku, pa osim odluke koju marku i model nabaviti, sve češće se javlja i pitanje da li se odlučiti za zimske ili univerzalne (all-season) gume. Ono što treba znati je da i all-season gume mogu biti deo zimske opreme.

Sa druge strane, u uslovima čestog snega, leda i pri veoma niskim temperaturama uvek je najbolje rešenje imati zimske gume. Sastav ovih pneumatika omogućava maksimalnu upravljivost i umanjuje rizik proklizavanja, dok dubina šare obezbeđuje dobro prianjanje, ali takođe sprečava zadržavanje snega unutar gume.

Univerzalne ili all-season gume - uvek kompromis između letnjih i zimskih performansi - mogu biti dobra alternativa zimskim u regionima sa umerenom klimom, tamo gde nema velikih oscilacija u temperaturi, odnosno gde leta nisu previše topla, a zime su blage i kišovite. Ove gume su pogodne za vožnju u mestima i gradovima gde snežne padavine nisu česta pojava, ali i kada se dese, ulice su redovno i na vreme očišćene od snega. Takođe, all-season guma može biti dobar izbor vozačima koji godišnje prelaze mali ili ograničeni broj kilometara.

Conti_zima
VRA_RGB_M06_Sommerreifen_4966

M + S ne znači nužno da je guma spremna za zimu

Pri odabiru guma, bilo zimskih ili all-season, važno je napomenuti da nisu sve iste i da simboli na bočnim zidovima takođe pokazuju kakvog su kvaliteta i namene.

„Prave zimske gume mogu se prepoznati, ne samo po oznaci M + S, što znači da su namenjene za vožnju po blatu i snegu, već posebno po tri planinska vrha sa pahuljicom, što je oznaka da su gume napravljene prema propisima UNECE (Ekonomske komisije za Evropu pri Ujedinjenim nacijama), koji pre svega važe u zemljama Evropske unije, ali i u mnogim drugim državama koje sistematski vode računa o bezbednosti u saobraćaju. Kada su u pitanju Continental proizvodi, all-season gume imaju iste simbole i oznake kao zimske, pa su alternativa i dobar izbor za one koji prelaze male udaljenosti, izbegavaju vožnju po snegu i žive u mestima sa blagom klimom “, poručuje Luka Širovnik, vođa tehničke službe za korisnike u Continental Southeast Europe.

Oni na koje možete računati

Stalnim usavršavanjem i inovacijama svojih proizvoda, kompanija Continental želi da bude sigurna da obećanje njihovog slogana „Oni na koje možete računati“ nisu prazne reči. Čak i nakon 150 godina, nemački inženjering i tehnologija ostaju sinonim za kvalitet, što se može videti na nezavisnim testovima guma poslednje decenije. Tokom 944 testa u poslednjih 10 godina, Continental je dobio najvišu preporuku čak 767 puta (81% svih testova)!

Continental_Winter_Contact_TS_860_car_3
press_contact_image_sidebar_luka_maselj