Guma iz maslačka iz Continental-a nominovana je za jednu od vodeće tri nagrade na GreenTec-u 2014

19/02/2014
  • 25. februara  2014, žiri od 50 moćnih stručnjaka će izabrati jednog od tri finalista u svakoj od 14 kategorija – ceremonija dodela nagrada će se održati 4. maja 2014. u Minhenu
  • Continental vidi veliki potencijal modernih useva maslačka uz fabrike u Evropi
  • U toku je izgradnja pilot postrojenja za proizvodnju gume od maslačka

​​ Vodeći proizvođač pneumatika Continental i Fraunhofer Institut za molekularnu biologiju i primenjenu ekologiju u  (IME) u Münsteru su nominovani na GreenTec Awards 2014 za zajednički razvojni projekat "Rubin – guma koja može da se industrijalizuje i napravljena je od maslačka sa plantaža za proizvodnju pneumatika " kao jedan od top tri projekta u kategoriji "Automobility". Ova kategorija prepoznaje tehnološke inovacije, ekološke koncepte mobilnosti, kao i opšte usluge mobilnosti. Tokom procesa, nominovani projekti se ne ocenjujuju samo prema postignutim rezultatima, već i prema njihovom potencijalu u budućnosti. GreenTec nagrade su najveće evropske nagrade u oblasti očuvanja okoline i razvoja biznisa i postoje još od  2008. 25. februara 2014, 50 renomiranih stručnjaka koji čine žiri, će da odluče o pozicijama na podijumu 3 finalista u svih 14 različitih kategorija. Dodela nagrada će da se održi u Minhenu 4. maja 2014, na početku IFAT-a,  najvećeg svetskog  trgovinskog sajma za upravljanje vodom, kanalizacijom, otpadom i sirovinama.

Nikolai Setzer

Nikolai Setzer, član izvršnog odbora direktora kompanije Continental AG.

„Wir freuen uns über den großen Zuspruch für unser Löwenzahn-Kautschuk-Projekt und die Nominierung als Top 3-Projekt. Continental investiert in dieses vielversprechende Materialentwicklungs- und Erzeugungs-Projekt, weil wir überzeugt davon sind, dass wir dadurch unsere Reifenproduktion langfristig weiter verbessern werden“, sagte Nikolai Setzer, der im Continental-Vorstand für die Division Reifen verantwortlich ist. „Denn die Kautschukgewinnung aus der Pusteblumenwurzel ist deutlich wetterunabhängiger möglich als die vom Kautschukbaum und eröffnet aufgrund ihrer agrarischen Anspruchslosigkeit ganz neue Potentiale - insbesondere für heute brachliegende Anbauflächen in Europa. Durch den Anbau in viel kürzerer Entfernung zu unseren Produktionsstandorten können wir darüber hinaus in nennenswertem Umfang sowohl die Umweltbelastung als auch den Logistikaufwand senken.“ Der Anbau ist in zahlreichen Ländern Europas, unter anderem auch in Deutschland möglich. Die ersten Testreifen mit Gummimischungen aus Löwenzahn-Kautschuk sollen im Laufe des nächsten Jahres auf öffentlichen Straßen erprobt werden.

Dr. Andreas Topp

Dr. Andreas Topp, Head of Material and Process Development and Industrialization for Tires at Continental

I poslednjih godina, uz pomoć najmodernijih razvojnih metoda i optmiizovanih sistema uzgoja postalo je moguće da se u laboratorijama proizvodi visoko-kvalitetna prirodna guma iz korena maslačka. Pilot objekat za proizvodnju prirodne gume na tone je trenutno u izgradnji. Continental očekuje dugoročni porast potražnje prirodne gume koji je u korelaciji sa očekivanim rastom svetskog tržišta pneumatika.

"Projektom maslačak, napravili smo veliki korak napred na putu našeg višegodišnjeg cilja za poroizvodnju pneumatika za automobile, kamione, bicikle, kao i specijalne pneumatike i učinili ga još održivijim" objašnjava Dr. Andreas Topp, koji vodi računa o kooperaciji projekta kao vođa razvojnih procesa i materijala, kao i industrijalizacije u pneumaticima u  Continental-u. "Očekujemo da budemo u mogućnosti da proizvodimo velike količine gume od maslačka koje imaju najmanje jednake performanse kao konvencionalna guma požnjevena sa kaučukovih stabala. Kao rezultat toga ćemo biti u mogućnosti da se stavimo u poziciju u kojoj smo znatno manje zavisni  od godišnjih prinosa u suptropskim regijama," dodaje Topp. Pord toga, drvo kaučuka zahteva i do sedam godina pre nego što mogu da se uberu prve količine upotrebljive gume. Nasuprot tome, prirodna guma sa polja maslačka može da se ubere nekoliko puta godišnje i nije potrebno da prođe nijedna godina.