Proizvodi za automobile / venove / 4x4

Continental osvaja GreenTec nagradu 2014 za gumu od maslačka

08/05/2014

  • Zajednički razvojni projekat sa Fraunhofer Institutom nagrađen je najvećom evropskom nagradom za očuvanje okoline i ekonomičnost u kategorji "Automobility"
  • Žiri je pohvalio uticaj na očuvanje okoline preko kraćih transportnih rastojanja i zaštitu kišnih šuma 

Vodeći proizvođač pneumatika Continental i Fraunhofer Institut za molekularnu biologiju i primenjenu ekologiju u  (IME)) na Univerzitetu u Minsteru su nagrađeni GreenTec nagradom 2014. za zajednički projekat  "RUBIN – industrijska primena prirodne gume od maslačka."
Šezdesetočlani panel žiri koji se sastojao od stručnjaka iz industrije, akademije, trgovinskih asocijacija i medija smatrali su da je ovaj projekat izuzetan primer posvećenosti okruženju i pionirskoj tehnologiji za očuvanje prirode u kategorji "Automobility." Ceremonija dodele nagrada je održana 4. maja u Minhenu  na početku IFAT-a,  najvećeg svetskog trgovinskog sajma ekoloških tehnologija, pred 1000 gostiju iz sveta biznisa, sporta i zabave. GreenTec  nagrade, kojih je bilo u 14 različitih kategorija, su najveće evropske nagrade u oblasti očuvanja okoline i razvoja biznisa i postoje još od  2008.

"Veoma nam je drago što primamo ovu nagradu za naš projekat guma od maslačka. Continental gura tehnologiju koja veoma obećava i čiji će potpuni potencijal da se potpuno otkrije u nekoliko sledećih godina. Sa ciljem povećanja motorizacije na tržištima u razvoju kao što je Azija, očekujemo glavni porast potražnje prirodne gume u budućnosti. Ubeđeni smo da će upotreba gume od korena maslačka  učini našu proizvodnju još efikasnijom i održivijom," kaže Nikolai Setzer, član upravnog odbora Continentala u Diviziji pneumatici.


Start
Dr. Andreas Topp

Dr. Andreas Topp, Head of Material and Process Development and Industrialization for Tires at Continental

"U RUBIN projektu smo radili na pronalaženju ekološkog, ekonomičnijeg i društveno održivog rešenja koje će da odgovori rastućim zahtevima " dodaje Dr. Andreas Topp, podpredsednik razvoja procesa i materijala i industrijalizacije Divizije pneumaticu u Continental-u. Continental i IME trenutno rade na industrijskoj upotrebi  ruskog maslačka, za koga se kaže da je bogat gumom i kojem nije potrebna tropska klima nasuprot  stablima kaučuka. Ova nezahtevna biljka može da se uzgaja u brojnim regijama različite temperature na takozvanom „marginalnom zemljištu“ prethodno neupotrebljivom za poljoprivrednu proizvodnju. Topp: "Guma od maslačka će da skrati transportne rute do naših proizvodnih lokacija i da omogući da se odgovori na globalni rast zahteva za gumom bez dodatnog žrtvovanja  dragocenih oblasti prašuma. Oba ova faktora će da imaju održivi pozitivan efekat na svetsku zaštitu okoline i biodiverzitet."