“Mi razvijamo održivost” – Naučni rad iz Continental-a

01/08/2014

• Očuvanje resursa i ekonomična potrošnja goriva su ključni ciljevi u razvoju pneumatika
  • Pneumatici za hibridna i električna vozila pomažu smanjenje emisije CO2
  • Guma od maslačka i  “plantaže pored fabrika pneumatika”

U proizvođaču pneumatika Continental, tema održivosti je trenutno visoko rangirana. Stručnjaci iz širokog spektra oblasti blisko rade zajedno u istraživanju i razvoju, testiranju i proizvodnim sektorima da naprave pneumatik budućnosti još više energetski efikasan i naklonjeniji ka prirodu u toku proizvodnje, upotrebe i u fazi reciklaže u toku svog radnog veka. U toku procesa, ispituje se svaka komponenta pneumatika  i, ukoliko je potrebno, zamenjuje se ekološki kompatibilnijim materijalima. Fokus na veću održivost obuhvata i proces proizvodnje u Continental-u. Na primer, predstavljen je inovativni proces vraćanja gume iz otpada u proizvodni ciklus, omogućavajući gumi dotrajalog kamionskog pneumatika da se ponovo upotrebi tokom ponovnog narezivanja gazećeg sloja.

Download the Case Study "Tires for the Future - We develop sustainability" here.

Poslednji proizvod koji se pridružio Continental-ovom programu je specijalni pneumatik za hibridna vozila kojeg karakteriše 30 manji otpor kotrljanja u poređenju sa standardnim pneumatikom. Sa ovako montiranom gumom, hibridni modeli mogu da smanje rastojanja koja prelaze  uz pomoć motora sa unutrašnjim sagorevanjem i povećaju rastojanja koja se prelaze u električnom modu. Razvojni tim za pneumatike u Continental-u ne mora da pravi kompromise vezane za osobine koje su odgovorne za bezbednost da bi postigli poboljšani otpor kotrljanja, što je potvrđeno ocenom A koju je pneumatik osvojio na EU etiketi i za otpor kotrljanja i za zaustavna rastojanja na mokrom.

Jedan aspekt Continental-ovih aktivnosti vezanih za održivost koji je više u javnosti je  “pneumatik od maslačka”. Ovde kompanija sarađuje sa  Fraunhofer Institutom za molekularnu biologiju i primenjenu ekologiju, IME. Cilj je da se koristi prirodni lateks iz korena maslačka kao komercijalno održiva zamena za prirodno lateks iz plantaža iz prašuma.

Maslačak može da se uzgaja na zemljištu koje je nepogodno za uzgoj hrane, pa mogu da se naprave  “plantaže pored fabrika pneumatika ” u centralnoj Evropi, što je dobro i u ekonomskom i u ekološkom smislu. Kratka transportna rastojanja daju značajno smanjenje emisije CO2; monokulture kaučuka u regionima prašuma mogu da se smanje; a proizvođači pneumatika mogu da steknu stepen imuniteta na promenljive cene na svetskom tržištu gume. Obzirom da između deset i 30 procenata gume na pneumatiku za automobile dolazi od kaučuka (Hevea brasiliensis), prednosti će uskoro postati veoma jasne.