Continental proba prve pneumatike za automobile sa Taraxagum gazećim slojem od gume od maslačka

10/10/2014
1

• Performanse pneumatika WinterContact TS 850 će se testirati  na kompanijskom test poligonu Contidrom, severno od Hanovera, kao i u  Arvidsjaur-u u Švedskoj

• Continental skupio sve informacije o ključnim tačkama ovog projekta i postavio na www.taraxagum.de

Vodeći međunarodni proizvođač pneumatika dostigao je važnu ključnu tačku u istraživačkom projektu  industrijalizacije gume od maslačka za proizvodnju pneumatika. Na performansu ContiWinterRoadshow 2014, Continental je predstavio prve testove pneumatika napravljenog od inovativnog materijala koji kompanija zove  Taraxagum™, dobijenog iz botaničkog imena maslačka (taraxacum). Proizvodnja prvog WinterContact TS 850 P sa prirodnom gumom iz korena maslačka je dovela Continental jedan važan korak bliže dostizanja višegodišnjeg cilja da proizvodnja pneumatika bude još održivija i manje zavisna od tradicionalnih sirovina.

Download the Case Study "Tires for the Future - We develop sustainability" here.

Nikolai Setzer

Nikolai Setzer, član izvršnog odbora direktora kompanije Continental AG.

“Posle nekoliko godna intenzivnog razvojnog rada sa Fraunhofer Institututom, uzbuđeni smo što ćemo da izvezemo prvi pneumatik od maslačka na put,” kaže Nikolai Setzer, član upravnog odbora Continentala u Diviziji pneumatici. “Da bismo dobili najznačajnije rezultate iz prinosa proizvedenih do danas u našem istraživačkom projektu, odlučili smo da napravimo zimske pneumatike, zato što oni sadrže posebno veliki deo prirodne gume. Naš cilj ostaje da razvijemo pneumatik na bazi gume od maslačka spremne za serijsku proizvodnju u narednih 5 do 10 godina.” Continental poseduje Contidrom test poligon severno od  Hanovera na raspolaganju za  obimne testove tokom letnjeg perioda. Međutim, karakteristike gazećeg sloja ovog pneumatika od gume od maslačka će btit testirane na Continental-ovom test  terenu u  Arvidsjaur-u u Švedskoj, gde kompanija po tradiciji testira buduće proizvode u zimskim uslovima od  decembra do aprila.

WinterContact TS 850 P Taraxagum

“Razvojni proces Taraxagum-a™ do sada prilično obećava i trenutno produžavamo sa procesom industrijalizacije zajedno sa našim partnerima. Ubeđeni smo da će postignuti rezultati testova pneumatika do danas biti potvrđeni i da ćemo da dostignemo ciljane performanse,” dodaje Dr. Andreas Topp, vođa razvoja procesa i materijala i industrijalizacije Divizije pneumatici u Continental-u. Visok prinos i robusna vrsta ruskog maslačka koji se uzgaja su rezultat sveobuhvatnih istraživanja sprovedenih prethodnih godina zajedno Fraunhofer Institutom za molekularnu biologiju i primenjenu ekologiju (IME), Julius Kühn Institutom, i kompanijom za razvoj biljaka Aeskulap.

Višegodišnji cilj istraživačkog projekta je  pronalaženje ekološkog, ekonomičnijeg i društveno održivog rešenja koje će da odgovori rastućim zahtevima za prirodnom gumom. Ovo će da smanji pritisak na tradicionalne plantaže kaučuka u tropskim krajevima. Pored toga, cilj je da se smanji zavisnost od prirodne gume koja može da podlegne ozbiljnim fluktuacijama u ceni na berzi. Šta više, uzgoj useva maslačka na prethodno nekorišćenoj zemlji u umerenim pojasevima širom Evrope, koje su time i bliže Continental-ovim evropskim fabrikama pneumatika, bi trebalo da smanji izdatke za logistiku i opetrećenje za okolinu.

Guma na bazi maslačka zvana Taraxagum™ dobijena iz korena ruskog maslačka je zajednički razvoj  Continental-a, Fraunhofer Instituta za molekularnu biologiju i primenjenu ekologiju (IME), Julius Kühn Instituta i kompanije za razvoj biljaka Aeskulap GmbH. On predstvalja alternativu tradicionalnom uzgoju prirodne gume. Plan je da ovaj inovativni materijal da važan doprinos dostizanju globalnog porasta u tražnji prirodne gume na održiv način i da smanji nestabinost na tržištu prirodne gume.

Razvojni projekat takođe uključuje projekte finansirane od strane nemačkog federalnog ministarstva za obrazovanje i istraživanje, ishranu i poljoprivredu. U maju 2014 projekat gume od maslačka je nagrađen prestižnom evropskom  “GreenTec nagradom”, priznanjem za ekologiju i biznis, u kategorji “Automobility”. Continental je skoro predstavio istraživački rad “Mi razvijamo održivost” sa trenutnim ciljevima, trendovima i uspesima u razvoju pneumatika. Kao i sve do sada objavljene informacije na temu guma od maslačka, istraživački rad možete da pronađete na  www.taraxagum.com.