Proizvodi za automobile / venove / 4x4

stage_image1_lg

EU etiketa za pneumatike

Pozadina i kriterijumi

EU etiketa

Od novembra 2012., standardna etiketa za pneumatike za vozila će biti obavezna širom Evrope: zasnovana na tri kriterijuma, EU  etiketa za pneumatike pruža informacije o ekološkim i karakteristikama bezbednosti pneumatika sa ciljem da se poveća bezbednost na putu i smanji zagađivanje okoline.

How to read the label?

Bezbednost

Sigurno prijanjanje u mokrim uslovima je ključno za bezbednu vožnju. Performanse su sortirane u klase, A do G (mada se D i G trenutno ne koriste). Zaustavno rastojanje između klasa  A i F pneumatika može da se razlikuje i do 18 metara.

Efikasnost potrošnje

Smanjeni otpor kotrljanja štedi gorivo i smanjuje emisiju ugljen-dioksida. Klasa A omogućava najefikasniju potrošnju goriva dok svaka sledeća klasa do G povećava potrošnju između  0.42 i 0.56 mpg za kola što čini 36 mpg.

Buka

Spoljna buka koju pravi pneumatik se meri u decibelima. Što je više punih linija na etiketi to je pneumatik glasniji.

Molimo vas da imate u vidu:
Prava ušteda u potrošnji goriva i bezbednost na putu u mnogome zavise od ponašanja vozača i posebno od sledećeg:

  • eko-vožnja može značajno da smanji potrošnju goriva,
  • pritisak u pneumaticima treba redovno da se proverava da bi se optimizovali prijanjanje na mokrom i efikasnost potrošnje goriva,
  • zaustavna rastojanja moraju uvek strogo da se poštuju. 

Više informacija:

Teme vezane za etiketu za pneumatike na zvaničnoj internet stranici evropske komisije: http://ec.europa.eu/energy/efficiency/tyres/labelling_en.htm
wikipedia.org: http://en.wikipedia.org/wiki/Tire_label