Proizvodi za transport

Ekonomična potrošnja goriva u spoju s moćnim performansama.

Napravite put sledećoj generaciji

Tim pripravnika u istraživanju i razvoju Continental-ove divizije pneumatici, su novopridošli diplomci koji stiču iskustvo. Ali ostalo je na njima – u skaldu sa kompanijskim vrednostima "Poverenje" i "Sloboda da se deluje."

Kada je Vig stigao u Hanover, nije govorio ni reč nemačkog. Rođen u  Indiji, prijavio se za stažiranje u Continental-u u SAD. U formularu za prijavu je pisalo "znanje engleskog je dovoljno." Danas Vig, čije je pravo ime Vigneshwar Kalyanasundaram, je jedan od upešnih diplomaca u  "Explore R&D" timu pripravnika, koje odeljenje za istraživanje & razvoj organizuje dva puta godišnje. Desetine diplomaca – inženjera i naučnih istraživača – uzimaju učešće svaki put, od studenata koji su završili osnovne studije do onih koji su doktorirali. U prvih šest meseci, oni se bave tehničkim zadacima, prave kontakte, razvijaju svoje mreže i uče osnovne stvari o pneumaticima. Ono što je posebno je da mladi talenti sami sebi prave program od prvog dana.

"Postoji velika količina kreativne slobode," kaže Vig.

"A na svakom pripravniku je da izvuče najviše od toga."

Vivien Schulze iz HR odeljenja, koja nadgleda program pripravnika, objašnjava koristi istog: "zaposleni u istraživanju i razvoju u Continental-u uglavnom rade na projektima, od specifičnih ciljeva do raznih prekretnica sve na putu do finalnog odobrenja." Novi talenti treba da se upoznaju sa Continental-ovim sistemom za upravljanje projekata i metodom rada u razvojnom centru od samog početka. Ali ovo uključuje znatno više od vladanja tehnologijama i metodologijom: timski rad je glavna stvar. A on funkcioniše samo ako se poštuje svaki pojedinac  – i sloboda da svaka osoba donosi vlastite odluke. Upravo su zato "Poverenje" i "Sloboda da se deluje." ključne kompanijske vrednosti u Continental-u.

Nezavisan, ali ne i sam

Kada smo Carla-u Quarantelli pitali za njen pripravnički period, bila je srećna da se priseti tog vremena. "Morali smo da radimo na stvarnim projektima i bili su očekivani opipljivi rezultati, što je stvarno raspalilo našu maštu." Radili smo nezavisno, ali nismo osećali da smo odbačeni i da smo ostavljeni sami. Pripravnici iz projektne grupe raportiraju direktno šefu odeljenja za istraživanje & razvoj. Jedine specifikacije su ciljevi, vremenski rokovi i resursi. Kako će pripravnici da stignu do tih ciljeva je na njima. "Jedna grupa je obratila zaista veliku pažnju na oblast životne sredine, od njihove potrošnje papira do solarnih ćelija na krovu," kaže predstavnik HR odeljenja Vivien Schulze.

Voditi i motivisati tim bez  disciplinski nadređenih sigurno nije lak zadatak za mladu osobu koja dolazi pravo sa fakulteta. Ali to je upravo ono što karakteriše njihov svakodnevni profesionalni život dok se u šestomesečnom periodu privikavaju na pravi posao.

Multikulturalizam sa sentimentom

Nešto što daje timskom radu kolorit, ali i dozu novog izazova: Ljudi iz 56 različitih zemalja rade u odeljenju za istraživanje i razvoj  Continental-ove divizije pneumatici. Sastavljeno je mnogo različitih kultura i određena količina takta je potrebna za uspešno kretanje kroz te razlike. "Volim međunarodnu atmosferu," kaže Carla Quarantelli, koja je Italianka. "Možemo mnogo da naučimo jedni od drugih – to stvarno inspiriše!" Dame među pripravnicima čine oko 40 %. Svi govore engleski. "Pružamo pripravnicima priliku da pohađaju časove nemačkog, uglavnom da bi se lakše integrisali u socijalni život u Hanover-u," kaže Vivien Schulze. 

Posle šest meseci u timu, fokus se premešta u proizvodnju i pripravnici razvijaju svoje vlastite pneumatike. "Ovo je ključni deo programa," kaže bivši pripravnik Nicolai Setzer, član izvršnog odbora u Continental-u. "Steknete mnogo praktičnog iskustva, kao i osećaj za gumu, kao i uvid u to šta znači biti rukovaoc mašine." Takođe omogućava pripravniku dopunskih godinu i po dana da upozna kompaniju iz različitih uglova. Tromesečni rad na projektima u jednoj od međunarodnih Continental-ovih fabrika i prilika da se zasene kolege iz marketinga i prodaje za tri nedelje. Na taj način, pripravnici ne samo da uče kako se pneumatici proizvode, već i kako se dolazi do kupaca. Na kraju, ideje se pretvaraju u nove proizvode u programu za istraživanje i razvoj pneumatika  u Continental-u. Uzećemo za primer pneumatike za  komercijalna vozila projektovane da izdrže velika opterećenja. Teorijske studije vas neće odvesti predaleko – potrebna je strast za tehnologijom i razvojem da u stvarnosti napravite te proizvode.