Continental Winter Tires

Sa samopouzdanjem se suočite sa zimom.

Karijere za stručnjake

Ne žele svi da budu rukovodioci. U kompaniji Continental, i stručnjaci mogu da izgrade karijeru. Njihov zadatak u istraživanju i razvoju u diviziji za Pneumatike: upotreba najnovijih naučnih otkrića za proizvodnju proizvoda koji se mogu predstaviti tržištu.

Neki ljudi su prosto dobri u onome što rade. Toliko dobri da niko ne može da im drži sveću u njihovoj oblasti − i nijedna odluka se ne donosi bez njihovog mišljenja. „Nagrađivanje“ ovih stručnjaka kroz unapređivanje na poziciju rukovodioca ne odgovara njihovim jakim stranama. Sa ulogama stručnjaka, Continental kreira visok nivo specijalizacije, obezbeđujući uslove u kojima ovi ljudi mogu potpuno da se razviju i ostvare svoj puni potencijal. 

Uloga stručnjaka uvedena je u timu za razvoj pneumatika u kompaniji Continental pre jedne decenije. U određenoj meri, ona stavlja stručnjake na nivo rukovodioca odeljenja kada je reč o zaradi i priznanjima. Ova putanja u karijeri otvorena je za dokazane stručnjake koji ne samo da poseduju dubinsko tehničko znanje već mogu da ga pretvore u upotrebljive proizvode.

Image

Potpuno nove ideje su neophodne

Karla Reker je naš stručnjak od samog početka, i odgovorna je za hemiju materijala u diviziji pneumatika. Od 2007. godine, Rekerova, po zanimanju doktor hemije, radi na proizvodnji prirodne gume od korena maslačka. Ova guma treba da zameni prirodnu gumu koja se dobija iz lateksa u tropskom drveću koji se koristi za proizvodnju pneumatika − čime se smanjuju uticaj na životnu sredinu i troškovi logistike. Zajedno sa istraživačima iz Institute Fraunhofer i drugim partnerima na projektu, Rekerova uzgaja maslačak, ispituje prve pneumatike od maslačka i uskoro će predstaviti pilot-sistem za proizvodnju komercijalnih razmera. „Potpuno nove ideje su ovde svakako dobrodošle − ukoliko su praktične“, objašnjava ona uz osmeh.

Ridiger Menc je takođe poznat u kompaniji Continental zbog svojih dobrih ideja. Menc, po zanimanju doktor mašinskog inženjerstva, razvija metode za ispitivanje izdržljivosti pneumatika već pet godina. On je danas stručnjak u ovoj oblasti i može da simulira specifične vrste prekomernog napora na pneumaticima sa sve sofisticiranijim procedurama za ispitivanje. „Mnogo vremena trošim na izradu teorijskih modela“, objašnjava Ridiger Menc. Poseban izazov je što moraju da izdrže test stvarnosti. Umesto da rade u kuli od slonovače, stručnjaci žele da ostvare upotrebljive rezultate za kompaniju.

Više „zaposlenih“ od nekih šefova

Naravno, postoji i pritisak, priznaje stručnjak Menc: „Stalno moram da smišljam nove ideje, moram konstantno da budem kreativan.“ A kada mu kolege dođu sa problemom, on mora da ih sasluša: „Često su potrebne veštine rukovođenja, jer ima dosta ljudi koji rade osnovne zadatke za mene.“

U principu, Karla Reker i Ridiger Menc imaju više „zaposlenih“ od nekih šefova: kolege iz svih odeljenja rade na njihovim projektima. Međutim, s obzirom na to da oni nisu rukovodioci, moraju nekako drugačije da motivišu svoje timove. „Moram da budem strpljivija i da koristim svoje sposobnosti ubeđivana“, kaže Karla Reker. I moraju da imaju zdrav nivo samopouzdanja jer rezultate njihovog rada često kasnije „prodaju“ drugi zaposleni. „Osećam da me kolege i rukovodioci cene − i veoma mi je drago što ne moram da se bakćem sa ljudskim resursima i budžetima.“ Nijedan drugi posao mi ne bi više odgovarao, objašnjava Rekerova.

Trenutno u Stekenu, u Hanoveru, radi oko 19 stručnjaka na istraživanju i razvoju. Njihov istaknut položaj takođe im donosi poziciju u kompaniji. U smislu organizacije, oni su rame uz rame sa rukovodiocima odeljenja i, kao i oni, polažu račune glavnom rukovodiocu odeljenja; oni mogu da razgovaraju sa rukovodiocima na istom nivou.

Karijera stručnjaka u kompaniji Continental jeste model za uspeh: stručnjaci postoje na svim odeljenjima korporacije. U diviziji za pneumatike, oni se ne bave samo istraživanjem i razvojem već i proizvodnjom, inženjeringom i IT sektorom.

Mi koristimo kolačiće kako bismo vam osigurali najbolji ugođaj na našoj veb stranici. Kliknite ovde da biste saznali više ili promenili vaša podešavanja kolačića.