Proizvodi za transport

Ekonomična potrošnja goriva u spoju s moćnim performansama.

Od sunčanja na plaži do analiziranja podataka

Velike količine podataka ne zbunjuju Ester Belen Bandiera. U kompaniji Continental, mlada Argentinka analizira ogromne količine podataka − i konsoliduje ih kako bi proizvela inovativne modele projekcija. 

Svojim spretnim rukama, Ester Belen Bandiera prekriva komadić papira oblacima, kutijama i strelicama uz zvuk njene srebrne narukvice koja tiho zvecka. Njen svet je svet brojeva − ili onoga što nam brojevi govore. Ponekad, međutim, to se ne može lako izraziti rečima − posebno kada razgovaraš sa ljudima koji baš ne poznaju statistiku i algoritme. Kao što je većina nas. Belen se osmehuje gotovo kao da se izvinjava i zabacuje svoju tamnoplavu kosu. Ona ne izgleda onako kako zamišljamo kompjuteraša. Belen je navikla da objašnjava. „Čak ni moje kolege ovde u upravljanju kvalitetom često zapravo ne znaju šta ja tačno radim.“ 

Projekat PLATFORM je od velikog strateškog značaja za korporaciju. Globalnu proizvodnju u kompaniji Continental prati ogromna količina podataka koji se sistematski beleže u objektima i prenose u sedište kompanije. Upravljanje kvalitetom tako dobija važan uvid u stanje na osnovu ovih podataka: Kako se proizvodnja pneumatika može dodatno unaprediti? Kako možemo da smanjimo troškove i dodatno pojednostavimo procese? „Do sada, ovo je bio proces koji oduzima mnogo vremena zbog brojnih različitih izvora podataka“, objašnjava Belen. „Ako, na primer, želite da proverite temperaturu tokom određenog proizvodnog koraka, treba da pogledate samo jedan sistem. Ako želite da znate koja mašina je korišćena, treba da pogledate drugi.“ Ovo potom uključuje analizu nebrojenih, i često ručno sastavljenih, Excel tabela. Ovo će se u budućnosti promeniti. Projekat PLATFORMA konsoliduje sve podatke na jednu IT platformu. Zahvaljujući tome, trenutna situacija se može lako utvrditi klikom miša − što omogućava brži odgovor u slučaju problema.

PowerPoint prezentacija u Kini

Postrojenja se povezuju na sistem jedno po jedno. Plan je da svih 18 objekata za proizvodnju Continental pneumatika mogu da pristupe sistemu i pošalju svoje podatke u centralu putem standardizovanog procesa do 2017. godine. Potom će Ester Belen Bandiera i njene kolege moći da primene složene matematičko-statističke modele na nebrojene promenjive i faktore kako bi izradili projekcije za još efikasniju proizvodnju pneumatika.  

Prošle godine, na primer, otvorena je Conti fabrika u gradu Hefei u Kini. Puna entuzijazma, Belen je održala prezentaciju za zaposlene i rukovodioce, te je odgovorila na mnoštvo pitanja. Kada je reč o poznavanju „njene“ oblasti, 26-ogodišnja Argentinka je neprevaziđena. Belen je još u školi shvatila da joj je matematika izuzetno zabavna.

Dok je odrastala u priobalnom gradu Mar del Plata u Argentini, odlučila je da studira industrijski inženjering. Belen je došla u Nemačku 2013. godine sa školarinom Nemačke službe za razmenu studenata (DAAD) – i još uvek je ovde. „Saznala sam za Continental na sajmu zapošljavanja i prijavila sam se za stažiranje u sektoru upravljanja kvalitetom u diviziji pneumatika“, objašnjava Belen. Nekoliko godina kasnije, ista divizija ju je angažovala kao analitičara podataka, gde je razvila koncept analize podataka u okviru Projekta PLATFORMA, koji sad implementira u svako pojedinačno postrojenje. Sa sjajem u svojim smeđim očima Ester Belen Bandiera kaže: „Ja donosim inteligenciju u skladište podataka!“