Proizvodi za transport

Ekonomična potrošnja goriva u spoju s moćnim performansama.

Continental osvaja GreenTec nagradu za 2014..-tu godinu za gumu od maslačka

Vodeći proizvođač pneumatika i automobilski snabdevač, Continental zajedno sa Fraunhofer institutom za molekularnu biologiju i primenjenu ekologiju univerziteta u Minsteru, nagrađeni su GreenTec nagradom za 2014.-tu godinu za njihov zajednički projekat “RUBIN – Industrijski proboj prirodne gume od maslačka”. Žiri sastavljen od 60 eksperata iz industrije, nauke, struke i medija smatra da je ovaj projekat primer brige za okruženje i inovativne tehnologije u kategoriji automibilizma. Ceremonija dodele nagrade je održana 4.-tog maja u Minhenu na početku IFAT-a, vodećeg svetskog ekološkog sajma. GreenTec nagrade, koje imaju 14 kategorija , su najveće evropske nagrade za ekologiju i biznis, a počele su da se dodeljuju 2008.-me godine.

“Jako smo zadovoljni da smo dobili ovu nagradu za naš projekat za gumu od maslačka. Continental razvija veoma obećavajuću tehnologiju čiji će pun potencijal da se pokaže u narednim godinama. Imajući u vidu povećanje broja motornih vozila u rastućim tržištima kao što je Azija, očekujemo veliki porast u potražnji za prirodnom gumom u budućnosti. Ubeđeni smo da će korišćenje gume od maslačkovog korena učiniti našu proizvodnju značajno efikasnijom i održivijom,” rekao je Nikolaj Secer, član izvršnog odbora Continental-a i čelni čovek Divizije Pneumatici.

teaser_66w_image2

“U projektu RUBIN tragamo za ekološki, ekonomski i društveno održivim rešenjem koje će da zadovolji ovu rastuću potražnju,” dodao je Dr. Andreas Top, podpredsednik razvoja i industrijalizacije materijala i procesa pneumatika u Continetal-u. Continetal i IME trenutno rade na industrijskom korišćenju Ruskog maslačka za koji se kaže da je veoma bogat gumom i ne zahteva tropsku klimu za razliku od kaučukovog drveta. Ova biljka bez posebnih zahteva može da se uzgaja u velikom broju regiona sa umerenom klimom na zemljištu koje ranije nije uzimano u razmatranje za upotrebu u poljoprivredi. Dr. Andreas Top: “Guma od maslačka će da skrati transport do naših fabrika i da omogući zadovoljavanje rastuće potražnje za prirodnom gumom na globalnom nivou bez dodatnog žrtvovanja prašuma. Oba ova faktora će imati pozitivan efekt na smanjenje emisije ugljenika i na biodiverzitet.”

Image

Dr. Karla Reker, vođa projekta zadužena za hemiju materijala u Continetal-ovoj Diviziji Pneumatika naglašava: “Pored ubeđivanja žirija GreenTec nagrade, ovaj pozitivan ekološki uticaj će nas dodatno motivisati i ohrabriti da nastavimo da radimo na ovom izazovnom i dugoročnom poduhvatu.” Dr. Reker je primila nagradu u Minhenu zajedno sa Profesorom Priferom sa Fraunhofer instituta pred 1000 zvanica is sveta biznisa, sporta i zabave.