Proizvodi za transport

Ekonomična potrošnja goriva u spoju s moćnim performansama.

Continental predstavlja prve probne pneumatike napravljene od gume maslačka Taraxagum™

Međunarodni proizvođač pneumatika Continental dostigao je važnu prekretnicu u svom razvojnom projektu za industrijalizaciju gume maslačka u prozivodnji pneumatika. Tokom Internacionalnog sajma komercijalnih vozila 2014.-te  u Hanoveru, Continental je predstavio prve probne pneumatike napravljene od novog materijala koji kompanija naziva  Taraxagum™, a ime je izvedeno od botaničkog imena maslačka (taraxacum). Prirodna guma u gazećem sloju ovih probnih pneumatika potpuno je zamenjen novim materijalom. Ovaj važan korak približava Continental dostizanju svog cilja da naprave proizvodnju pneumatika još više održivom i manje zavisnom od tradicionalnih materijala.

Image


teaser_66w_image2

“Nakon nekoliko godina zajedničkog razvoja sa Fraunhofer institutom, uzbuđeni smo da donosimo prve pneumatike od maslačka na drum. Da bi najbolje iskoristili prinos useva proizvedenih do danas, odlučili smo da napravimo zimske pneumatike za automobile, pošto sadrže visok procenat prirodne gume.”, objašnjava Nikolaj Secer, član Continental-ovog izvršnog odbora i na čelu Divizije Pneumatici. Continental namerava da industrijalizuje gumu maslačka i uvede je u serijsku proizvodnju u narednih 5 do 10 godina. Pneumatici će proći iscrpno testiranje na Contidrom lokaciji za testiranje u blizini Hanovera, kao i u mestu Advisjaur u Švedskoj. Secer podvlači: “Ovo je od najveće važnosti s obzirom da nećemo praviti nikakve kompromise kada su u pitanju performanse.”

teaser_66w_image3

“Proces razvoja Taraxgum-e je bio veoma obećavajući do sada i mi nastavljamo industrijalizaciju zajedno sa našim partnerima. Uvereni smo da će rezultati dosadašnjeg  istraživanja biti potvrđeni kroz  testiranje pneumatika i da će ispuniti očekivane performanse.”, dodaje Dr Andreas Top, šef razvoja materijala i procesa kao i industrijalizacije pneumatika u Continental-u. Kroz obimna istraživanja zajedno sa Fraunhofer institutom za molekularnu biologiju i primenjenu ekologiju, Julijus Kun institutom i uzgajivačem biljaka Aeskulap GmbH, uzgojena je robustna vrsta Ruskog maslačka sa visokim prinosom.

Dugoročni cilj ovog projekta je da nađe, ekološki, ekonomski i društveno održivo rešenje za rastuću potražnju prirodne gume. Ruski maslačak moze biti uzgajan na prethodno nekorišćenim površinama u regionima sa umerenom temperaturom širom Evrope, što je takođe u blizini Contnental-ovih fabrika. Ovo skraćuje transport i smanjuje uticaj na okolinu. U maju 2014.-te guma od maslačka je dobila prestižnu nagradu za očuvanje okoline i ekonomiju GreenTec nagradu u kategoriji automobila.

teaser_66w_image4