Proizvodi za transport

VECTO

Promena je na vidiku. Mi smo spremni, a vi?

Poslovanje u transportnom
sektoru donosi teške izazove.

Na vama je da svet ne stane.

Mi verujemo da je ključ u održivosti.

 
Start

2020. je godina za delovanje.

Da svet ne bi stao, svi moramo da delamo i ulažemo u promene već danas. Korist nije samo u tome da ostanemo konkurentni, već pre svega u tome da živimo na zdravijoj planeti. Zato je ključ u smanjenju potrošnje goriva, a samim tim i smanjenju emisija ugljen-dioksida. U svrhu suprotstavljanja klimatskim promenama shodno Pariskom sporazumu predstavljeni su novi propisi o emisiji ugljen-dioksida za nova teška vozila. Prosečne emisije CO₂ kod novoproizvedenih teških vozila moraće da budu smanjene za 15% do 2025. godine, odnosno za 30% do 2030. godine u poređenju s 2019/2020. godinom. Kako bi se osiguralo da će zadati ciljevi biti postignuti, Evropska komisija je predstavila alatku za simulaciju pod nazivom VECTO, skraćeno za Vehicle Energy Consumption Calculation Tool (alat za proračun potrošnje energije kod vozila).

SVE O PROPISIMA O EMISIJAMA CO₂ I ALATU VECTO

Na koga se propisi odnose? Kako će novi propisi o emisijama CO₂ učiniti drumski prevoz efikasnijim? Šta je VECTO? Kako će VECTO obezbediti veću transparentnost troškova voznog parka? I ko najviše doprinosi potrošnji goriva i emisijama CO₂? Pročitajte infografiku da biste saznali.

Start
 

Video-objašnjenje: Alat za proračun potrošnje energije (VECTO) jeste alatka za simulaciju koja uz pomoć sertifikovanih podataka o performansama meri potrošnju goriva i emisije CO₂ kod pojedinačnih konfiguracija vozila.

Alat VECTO i parametri


Saznajte više o propisima o emisijama CO₂, alatu VECTO i zašto su ove stvari toliko važne.

Prvi evropski propisi o ugljen-dioksidu (CO₂) za teška vozila imaju vrlo jednostavan cilj: drastično smanjenje emisija CO₂ kod kamiona, autobusa i putničkih autobusa. Kako bi se osiguralo postizanje zacrtanih ciljeva, Evropska komisija je predstavila računarsku alatku za simulaciju pod nazivom VECTO, skraćeno za Vehicle Energy Consumption Calculation Tool (alat za proračun potrošnje energije kod vozila). Alatom VECTO proizvođači vozila moći će da simuliraju potrošnju goriva a samim tim i emisije ugljen-dioksida kod različitih konfiguracija teških vozila.

Pročitajte više
Zbog čega će VECTO biti važan za mene?

Kako će to uticati na mene kao prevoznika?


Svrha novih propisa jeste smanjenje emisija ugljen-dioksida (CO2). Da bi se to postiglo, proizvođači kamiona moraće da ulažu u razvoj tehnologija kojima se postiže efikasnija potrošnja goriva, zato što je potrošnja goriva u direktnoj vezi s emisijama. Krajnji ishod neće biti samo manja potrošnja goriva vašeg voznog parka, već i veća transparentnost kada je reč o konfiguracijama vozila.

Pročitajte više
Konfiguracije vozila i VECTO


Na koje se konfiguracije vozila odnose novi propisi?

Propisi važe za široku lepezu kamiona – od dvoosovinskih naviše, bilo sa krutom ili sa zglobnom šasijom. Ovakva vozila zaslužna su za 70% svih emisija CO₂ koje uzrokuju teška vozila. Propisi se stalno revidiraju i proširuju na nove konfiguracije kamiona, prikolica, autobusa i putničkih autobusa, te grupe vozila. Ostali propisi stupili su na snagu u januaru 2020. godine.

Pročitajte više
Tri glavna činioca koja utiču na emisije i potrošnju goriva

Jeste li znali?

Nivo emisija CO₂ direktno je povezan s potrošnjom goriva. Tri glavna činioca koja imaju uticaj na potrošnju goriva i emisije jesu pogonski agregat vozila, otpor vazduha i otpor kotrljanja pneumatika.

Tri glavna činioca koja imaju uticaj na potrošnju goriva i emisije CO₂

Tri glavna činioca koja imaju uticaj na potrošnju goriva i emisije ugljen-dioksida: pogonski agregat vozila, aerodinamika i otpor kotrljanja pneumatika.