Proizvodi za transport

New content item

Ekonomična potrošnja goriva u spoju s moćnim performansama.

EU etiketa

eu-tire-label-image

EU etiketa za pneumatike pospešuje stalno poboljšanje proizvoda

Continental je poželeo dobrodošlicu uvođenju EU etikete za pneumatike. Ona pruža voznim parkovima i prodavcima pneumatika objektivnu, pouzdanu i uporedivu informaciju o performansama tri važne  karakterisike pneumatika.

Kliknite na generator EU etiketa da direktno pronađete vrednosti etikete svog omiljenog pneumatika i bilo kojeg drugog aktuelnog Continental pneumatika za kamione.


EU Tire Label Truck

EU etiketa za pneumatike – Šta vam ona govori?

Evropski parlament je doneo propis da uvede standardizovano etiketiranje pneumatika širom Evrope. Od 1. novembra 2012., EU etiketa za pneumatike će biti obavezna za sve pneumatike proizvedene posle 1, jula 2012. Cilj je da se poveća bezbednost i ekološka i ekonomska efikasnost transporta na putu i da se smanji ukupna potrošnja energije za  20 % do 2020. godine.

Tri aspekta efkasnosti, bezbednosti i okruženja su prikazana na tabeli u sledećim kategorijama: efikasnost potrošnje, prijanjanje na mokrom i spoljna buka od kotrljanja. Princip je sličan kao i za etiketu za energetsku efikasnost koja se pojavljuje na mašinama za pranje veša, frižiderima i ostalim električnim uređajima. 

Kupac je na taj način u mogućnosti da uporedi pneumatike i iskoristi ovo saznanje, zajedno sa ostalim kriterijumima, pre nego što donese odluku o kupovini. Pored tri vrednosti na etiketi, postoje i ostali kriterijumi koji su relevantni za bezbednost i efikasnost. To na primer uključuje pređenu kilometražu, performanse kočenja na suvim površinama, stabilnost u vožnji i ponovno narezivanje gazećeg sloja .

Wet Grip

Kako da pročitamo etiketu?

Prijanjanje na mokrom / performanse kočenja

Zaustavno rastojanje u mokrim vremenskim uslovima od A (kartko) do G* (duže).

Prijanjanje na mokrom je jedna od najvažnijih osobina bezbednosti pneumatika. Dobra vrednost znači kratko zaustavno rastojanje na mokrom putu. Poboljšanje za jednu klasu znači smanjenje zaustavnog rastojanja za 5 do 10 metara u slučaju naglog kočenja pri 80 km/h. U slučaju opasnosti računa se svaki metar i može da bude odlučujući faktor u izbegavanju nezgode.

Eu Label Fuel Efficiency

Efikasnost potrošnje / otpor kotrljanja

Potrošnja goriva od A (niska) do G* (veća).

Otpor kotrljajna značajno utiče na potrošnju goriva kamiona i time igra važnu ulogu sa ekološke i ekonomske tačke gledišta. Zbog toga mala potrošnja goriva ima pozitivan efekat na emisiju ugljen-dioksida vozila. 

Uštede i do 3.5 l/100 km mogu da se naprave između dve klase (na primer B i C).


EU Label Noise

Spoljna buka od kotrljanja / emisija buke

Nivo zvuka od 1 (tiho) do 3 (glasnije) zvučnih talasa.

Buka od kotrljanja kamiona doprinosi ukupnoj buci saobraćaja i time i razvoju ukupne buke u okolini. Kao i izmereni nivo u decibelima, etiketa ća vam pokazati nivoe buke u klasama između jednog i tri zvučna talasa. Tri zvučna talasa ukazuju da pneumatik prevazilazi granice koje će biti na snazi od  2016. godine. Pneumatici sa dva zvučna signala su ispod ove buduće granice, a oni sa jednim su ispod nje za više od  3 dB. Promena u nivou zvuka za 10 dB jednaka je jačini koja se prepolovila ili duplirala.


* G nije u upotrebi