Proizvodi za transport

Ekonomična potrošnja goriva u spoju s moćnim performansama.

Evropski propisi za zimske gume

Evropski propisi za zimsku opremu na kamionima i autobusima Zima 2018/2019

Zemlja Propisi o gumamaPropisi o lancima za snegViše informacija

 

Albanija

 

Ne postoje opšti propisi o zimskim gumama.

 

U vozilima obavezno nosite lance za sneg za pogonsku osovinu. Koristite u skladu sa saobraćajnim znacima i uslovima na putu.

 

Gume sa kramponima su zabranjene.

Austrija

Zimske gume su obavezne od 1. novembra do 15. aprila. Postoji rizik od zabrane vožnje i velikih novčanih kazni u slučaju nepridržavanja propisa (od 35 do 5.000 evra). Kamioni bruto težine >3,5 t moraju biti opremljeni M+S gumama barem na jednoj pogonskoj osovini sa minimalnom debljinom gaznog sloja od 6 mm (dijagonalno) i 5 mm (radijalno). Zimske gume su obavezne za autobuse (kategorije M2, M3) od 1. novembra do 15. marta.

Lance za sneg je potrebno nositi u vozilu barem za dve pogonske osovine guma od 1. novembra do 15. aprila. Primenjuju se izuzeci za autobuse za javne usluge. Upotreba na putevima pokrivenim snegom i ledom.

Gume sa kramponima zabranjene su za vozila bruto težine > 3,5 t.

Belgija

Ne postoje opšti propisi o zimskim gumama. Simetrična ugradnja je obavezna za M+S gume i zimske gume.

Lanci za sneg su dozvoljeni samo na putevima pokrivenim snegom odnosno ledom.

Gume sa kramponima su zabranjene.

Bosna i Hercegovina

Od 15. novembra do 15. aprila postoje dve opcije koje su obavezne za vozila sa više od 8 sedišta i vozila sa bruto težinom > 3,5 t:
Opcija 1: Gume sa zimskim profilom na pogonskoj osovini sa dubinom gaznog sloja od min. 4 mm.
Opcija 2: Gume sa standardnim profilom sa dubinom gaznog sloja od min. 4 mm; u slučaju zimskih uslova (npr. sneg, ledena kiša), lance za sneg treba postaviti na pogonskoj osovini.

U vozilu obavezno nosite lance za sneg od 15. novembra do 15. aprila. 

U vozilu obavezno nosite lopatu za sneg i vreću peska težine između 25 kg i 50 kg.
Gume sa kramponima su zabranjene.

Belorusija

Ne postoje opšti propisi o zimskim gumama.

Lanci za sneg su dozvoljeni samo na putevima pokrivenim snegom i ledom.

Gume sa kramponima su dozvoljene.

Bugarska

Od 15. novembra do 1. marta obavezne su letnje ili zimske gume sa dubinom gaznog sloja od minimum 4 mm.

U vozilu obavezno nosite lance za sneg od 1. novembra do 31. marta. Upotreba je obavezna na planinskim prevojima kada na nju ukazuju saobraćajni znaci.

Gume sa kramponima su zabranjene. Bez odgovarajuće zimske opreme ulaz u zemlju može biti nedozvoljena ili može biti izdata zabrana za vožnju.

Hrvatska

Zimske gume su obavezne od 15. novembra do 15. aprila. M+S gume su obavezne na pogonskoj osovini vozila bruto težine > 3,5 t.

Lanci za sneg se zahtevaju za pogonsku osovinu u određenim uslovima (ako je vozilo opremljeno SU gumama). Lanci za sneg su obavezni u nekim regionima (Lika/Gorski Kotar).

Gume sa kramponima su zabranjene. Vozila u komercijalnoj upotrebi moraju imati lopatu za sneg.

Češka Republika

Zimske gume su obavezne od 1. novembra do 31. marta u zavisnosti od uslova na putu zimi, ili ako se to ukazuje znak „zimska oprema“. M+S gume su obavezne na pogonskoj osovini vozila bruto težine > 3,5 t sa minimalnom dubinom gaznog sloja od 6 mm.

Mogući su različiti saobraćajni znaci. Lanci za sneg su obavezni ako na to ukazuju saobraćajni znaci, na barem 2 točka na vozilu sa 3 ili više osovina.

Gume sa kramponima su zabranjene.

DanskaNe postoje opšti propisi o zimskim gumama.Lanci za sneg su dozvoljeni od 1. novembra do 15. aprila.Gume sa kramponima dozvoljene su od 1. novembra do 15. aprila. Gume sa kramponima je potrebno postaviti na sve gume tokom ovog perioda.
EstonijaZimske gume su obavezne za vozila bruto težine <3,5 t (radijalne gume sa minimalnom debljinom gaznog sloja od 3 mm) od 1. decembra do 1. marta (takođe od oktobra do aprila u zavisnosti od vremenskih uslova). Za teža vozila nisu potrebne zimske gume, ali je obavezna minimalna dubina gaznog sloja od 3 mm.Lanci za sneg su dozvoljeni samo na putevima pokrivenim snegom i ledom.Gume sa kramponima zabranjene su za vozila bruto težine >3,5 t.
FinskaVozila bruto težine >3,5 t dec.–feb.: dubina gaznog sloja na pogonskoj osovini min. 5 mm a na svim ostalim osovinama minimum 3 mm. Zimske gume su obavezne na pogonskoj i upravljačkoj osovini, ali nisu definisane zakonom. U objašnjenjima, zimske gume se definišu kao M+S (blato + sneg).Lanci za sneg su dozvoljeni samo na putevima pokrivenim snegom i ledom.Gume sa kramponima zabranjene su za vozila bruto težine >3,5 t.
FrancuskaNe postoje opšti propisi o zimskim gumama. Izuzeci su označeni saobraćajnim znacima. Zimska oprema je obavezna za vozila na putevima označenim znakom B26.Koristite lance za sneg kada na to ukazuju saobraćajni znaci.Vozila bruto težine > 3,5 t: Gume sa kramponima dozvoljene su od prve subote pre 11. novembra do poslednje subote u martu, sa maksimalnom brzinom 90 km/h. Vozila koja imaju gume sa kramponima treba da budu označena nalepnicom. Gume sa kramponima zabranjene su za vozila bruto težine > 3,5 t.
NemačkaU određenim situacijama u zimskim uslovima. Vozila bruto težine >3,5 t od 1. januara 2018. moraju biti opremljena
gumama označenim „alpskim simbolom“ (3PMSF) na svim osovinskim pozicijama. Vozila bruto težine > 3,5 t moraju biti opremljena gumama označenim
„alpskim simbolom“ (3PMSF) na pozicijama osovina na točku koje su stalno u pogonu. Ovo važi za gume proizvedene nakon 1. januara 2018. godine. Gume M+S koje su proizvedene
pre 1. januara 2018. prihvataju se kao odgovarajuća zimska oprema do 30. septembra 2024. godine. Najkasnije od 1. jula 2020. godine gume označene „alpskim simbolom“ obavezne su i za prednje upravljačke osovine.
Koristite lance za sneg kada na to ukazuju saobraćajni znaci. Gume sa kramponima su zabranjene. Izuzetak: Route via “Kleines Deutsches Eck”.Novčana kazna od 60 evra za neodgovarajuće gume; novčana kazna od 80 evra za izazivanje smetnji/narušavanje saobraćaja zbog neodgovarajućih guma; novčana kazna od 100 evra za izazivanje opasne situacije zbog neodgovarajućih guma; novčana kazna od 120 evra za izazivanje nesreće zbog neodgovarajućih guma. Dodatno 1 bod u svakom od slučajeva (sistem Flensburg bodova).
Velika BritanijaNe postoje opšti propisi o zimskim gumama.Lanci za sneg su dozvoljeni samo na putevima pokrivenim snegom i ledom.Gume sa kramponima su dozvoljene u meri u kojoj se ne oštećuje površina puta. U suprotnom, moguća je regresija.
MađarskaNe postoje opšti propisi o zimskim gumama.Lanci za sneg su dozvoljeni samo na putevima pokrivenim snegom i ledom. U određenim vremenskim uslovima (maks. brzina: 50 km/h) primena i nošenje lanaca za sneg mogu biti obavezni. U zimskim uslovima,Gume sa kramponima su zabranjene.
IslandJoš uvek ne postoje propisi o zimskim gumama, očekuju se novi tehnički propisi.

IrskaNe postoje opšti propisi o zimskim gumama.Lanci za sneg su dozvoljeni samo kada su putevi pokriveni snegom i ledom.Gume sa kramponima su dozvoljene, sa maksimalnom brzinom 96/112 km/h (nacionalni put/autoput).
ItalijaNe postoje opšti propisi o zimskim gumama. Izuzeci su označeni saobraćajnim znacima.U vozilu se mora nositi uređaj protiv klizanja (npr. lanci za sneg).Propis za zimske uslove RU/1580 odnosi se samo na sledeće kategorije vozila: M1, N1 i O1. U slučaju snega lokalna policija može uvesti zabranu saobraćaja na nekim delovima auto-puta.
KosovoNe postoje opšti propisi za zimske uslove.U vozilu obavezno nositе lance za sneg za pogonsku osovinu . Koristite u skladu sa saobraćajnim znacima i uslovima.Gume sa kramponima su zabranjene. Autobusi i kamioni moraju imati lopatu za sneg.
LetonijaZimske gume (M+S) su obavezne za vozila bruto težine <3,5 t od 1. decembra do 1. marta. Dubina gaznog sloja od minimum 4 mm. Za teža vozila nisu potrebne zimske gume, ali je obavezna minimalna dubina gaznog sloja od 3 mm.Lanci za sneg su dozvoljeni samo na putevima pokrivenim snegom i ledom.Gume sa kramponima su dozvoljene između 1. oktobra i 30. aprila za vozila bruto težine >3,5 t.
LihtenštajnNe postoje opšti propisi o zimskim gumama. Međutim, postoje pitanja odgovornosti ukoliko se koriste neodgovarajuće gume. Oprema za vozilo mora biti odgovarajuća za vremenske uslove.Lanci za sneg su dozvoljeni. Nisu potrebni u kotlinama. U planinama, saobraćajni znaci ukazuju na to da li su lanci za sneg obavezni.Vozila bruto težine > 7,5 t: Gume sa kramponima su dozvoljene od 1. novembra do 30. aprila, sa maksimalnom brzinom 80 km/h.
Sve gume moraju da budu opremljene gumama sa kramponima. Vozila koja imaju gume sa kramponima treba da budu označena nalepnicom.
LitvanijaZimske gume su obavezne za vozila bruto težine <3,5 t od 1. novembra do 1. aprila. Za teža vozila nisu potrebne zimske gume, ali je obavezna minimalna dubina gaznog sloja od 1,6 mm.Lanci za sneg su dozvoljeni samo na putevima pokrivenim snegom i ledom.Gume sa kramponima dozvoljene su između 1. novembra i 1. aprila.
LuksemburgSve pogonske osovine na kamionima i autobusima treba opremiti zimskim gumama tokom (dovoljne su M+S gume) zimskih uslova (sneg, led, poledica).Lanci za sneg su dozvoljeni samo na putevima pokrivenim snegom i ledom.Gume sa kramponima su zabranjene.
MakedonijaNe postoje opšti propisi o zimskim gumama.U vozilu obavezno nosite lance za sneg od 15. oktobra do 15. marta ako vozilo ima postavljene samo standardne gume.Autobusi i kamioni moraju biti opremljeni lopatama za sneg. Gume sa kramponima su zabranjene.
Crna GoraGume označene simbolom M+S (blato i sneg) ili zimske gume obavezne su od novembra do aprila na posebnim putevima, koje određuje Ministarstvo unutrašnjih poslova. Dubina gaznog sloja minimum 4 mm.U vozilu obavezno nositе lance za sneg za pogonsku osovinu. Koristite u skladu sa saobraćajnim znacima i uslovima.Gume sa kramponima su zabranjene. Autobusi i kamioni moraju imati lopatu za sneg.
HolandijaNe postoje opšti propisi o zimskim gumama.Lanci za sneg nisu dozvoljeni na javnim putevima.Gume sa kramponima su zabranjene.
Norveška

Vozila bruto težine >3,5 t moraju imati gume sa minimalnom dubinom gaznog sloja od 5 mm obavezna od 1. novembra zaključno sa prvim ponedeljkom nakon Uskrsa (Južna Norveška) i od 16. oktobra zaključno sa 30. aprilom (Severna Norveška). Upotreba zimskih guma na svim osovinskim pozicijama obavezna je od 15. novembra do 31. marta. Pogledajte spisak odobrenih zimskih guma na www.stro.no  (spisak će biti prekinut 1. januara 2019. godine).


Vozila bruto težine >3,5 t imaju obavezu da nose lance za sneg u periodu kada je zakonom dozvoljeno da se koriste kramponi. Kamion sa prikolicom mora biti opremljen sa 7 lanaca.

Gume sa kramponima (prosečno isturenje: 1,7 mm) dozvoljene su od 1. novembra do prve nedelje nakon Uskrsa. U Nordlandu, Tromsu i Finmarku: od 16. oktobra do 30. aprila Kamioni i prikolice: gume sa kramponima na istoj osovini. Ukoliko su postavljene po dve, jedna guma je dovoljna. U Trondhejmu i Oslu se naplaćuje taksa za upotrebu guma sa kramponima: dnevne karte se mogu dobiti na automatima duž glavnih saobraćajnica ili preko telefona ili SMS poruke (slati sa norveškog, švedskog ili danskog telefonskog broja). Mesečne i godišnje karte za Trondhejm mogu se dobiti u Upravi za gradski parking Trodhejma u Erlingu, Skakkes Gate 40, 7012 Trondhejm. Dnevne karte koštaju oko 3,90 evra, mesečne oko 52 evra, a godišnje karte koštaju 155 evra (cena je dva puta viša za vozila bruto težine >3,5 t). Povreda propisa se kažnjava sa 97 evra.
PoljskaNe postoje opšti propisi o zimskim gumama.Lanci za sneg su dozvoljeni samo na putevima pokrivenim snegom i ledom. Odgovarajući saobraćajni znaci na putevima gde su lanci za sneg obavezni.Gume sa kramponima su zabranjene.
PortugalNe postoje opšti propisi o zimskim gumama.Lanci za sneg su privremeno obavezni kada je to označeno saobraćajnim znacima (samo u regionima na velikim visinama).Gume sa kramponima su zabranjene.
RumunijaU slučaju zimskih uslova na putu M+S gume ili zimske gume su obavezne za pogonsku osovinu svih vozila bruto težine >3,5 t i vozila kojima se prevoze ljudi (sa više od 9 sedišta).Vozila bruto težine >3,5 t treba opremiti lancima za sneg koje treba postaviti kada na to ukazuju saobraćajni znaci.Lopata i pesak se zahtevaju za vozila bruto težine >3,5 t. Gume sa kramponima su zabranjene.
RusijaOčekuju se novi tehnički propisi. Tokom decembra, januara i februara laki putnički kamioni, kamioni i autobusi moraju biti opremljeni na svim osovinama gumama označenim simbolom M+S ili 3PMSF (simbol pahuljice u planini sa tri vrha) Minimalna dubina gaznog sloja: 4 mm.Lanci za sneg se preporučuju ali nisu obavezni.Upotreba guma sa kramponima je zabranjena u letnjim mesecima (jun, jul, avgust).
SrbijaGume označene simbolom M+S (blato i sneg) ili zimske gume obavezne su od novembra do aprila. Dubina gaznog sloja minimum 4 mm. Koristite u saglasnosti sa saobraćajnim znacima i uslovima.U vozilu se moraju nositi lanci za sneg za pogonsku osovinu. Koristite u saglasnosti sa saobraćajnim znacima i uslovima.Gume sa kramponima su zabranjene. Autobusi i kamioni moraju imati lopatu za sneg.
SlovačkaZimske/M+S gume obavezne su za kamione bruto težine >3,5 t od 15. novembra do 31. marta na pogonskoj osovini (dubina gaznog sloja min. 3 mm). U vozilu se moraju nositi lanci za sneg. Koristite u skladu sa saobraćajnim znacima i uslovima.Gume sa kramponima su zabranjene.
Slovenija

Od 15. novembra do 15. aprila postoje dve opcije koje su obavezne za vozila bruto težine > 3,5 t: 
Opcija 1: zimske gume barem na pogonskoj osovini (dubine gaznog sloja od minimum 3 mm);
Opcija 2: standardne gume, ali u vozilu se moraju nositi lanci za sneg koji će biti postavljeni na pogonsku osovinu u slučaju

Postoji obaveza nošenja lanaca za sneg u vozilima bruto težine >3,5 t ukoliko nisu postavljene zimske gume.

Gume sa kramponima su zabranjene.
ŠpanijaVisoki planinski putevi sa crvenim nivoom (15/TV-87): Autobusi mogu voziti sa gumama označenim simbolom 3PMSF (simbol pahuljice u planini sa tri vrha) u svim pozicijama i dubinom gaznog sloja od minimum 4 mm. Rigidni kamioni bruto težine između 3,5 7,5 t samo za sakupljanje smeća, distribuciju hrane, transport fluksova i vozila za asistenciju mogu voziti sa zimskim gumama u svim pozicijama i sa dubinom gaznog sloja od minimum 4 mm. Nije dozvoljena vožnja drugih kamiona.Visoki planinski putevi sa crvenim nivoom (15/TV-87): Lanci za sneg na rigidnim kamionima bruto težine između 3,5 t i 7,5 t i autobusima, ukoliko nisu postavljene zimske gume.Upotreba guma sa kramponima do 2 mm dozvoljena je na putevima prekrivenim snegom.
Švedska

U zimskim uslovima, dubina gaznog sloja je minimum 5 mm na svim gumama osim na gumama za prikolice. Zimske gume sa M+S oznakom obavezne su na pogonskoj osovini za vozila bruto težine 3,5 t od 1. decembra do 31. marta. Za spisak odobrenih zimskih guma za pogonsku osovinu posetite www.stro.se (spisak će biti prekinut 1. januara 2019). Najavljena je promena za zimske gume za sezonu 2019/20. uključujući i prelazak na 3PMSF. Detalji će biti potvrđeni. 

U vozilu se moraju nositi lanci za sneg.Gume sa kramponima su dozvoljene od 1. oktobra do 15. aprila. U zavisnosti od vremenskih uslova ovaj period može biti produžen. Maksimum 50 eksera na metar obima guma proizvedenih nakon 1. jula 2013. Molimo obratite pažnju na izuzetke na posebnim putevima.
ŠvajcarskaNe postoje opšti propisi o zimskim gumama, možda postoje opšti propisi u uslovima na putevima zimi (npr. alpski prevoji). U slučaju nesreće sa letnjim gumama u zimskim uslovima, uzmite u obzir pitanja odgovornosti. Samo gume sa simbolom 3PMSF smatraju se odgovarajućim gumama za zimske uslove. Minimalna dubina gaznog sloja za zimske gume jeste 1,6 mm, a preporučena dubina gaznog sloja je 4 mm.Ukoliko nadležni organi najave obaveznu upotrebu lanaca za sneg, dozvoljeni su samo lanci za sneg. Lance za sneg koristite samo u slučaju saobraćajnih znakova i uslova (pogonska vozila na četiri točka mogu biti isključena).Gume sa kramponima dozvoljene su za vozila bruto težine > 7,5 t između 1. novembra i 30. aprila na putevima prekrivenim snegom. Maksimalna brzina je 80 km/h. Gume sa kramponima treba označiti nalepnicom 80 km/h. 
Turska

Postoji obaveza korišćenja zimskih guma 4 meseca između 1. decembra i 1. aprila. Lokalni guverneri odlučuju da li će sprovesti propis o zimskim gumama i dati neophodna obaveštenja prema prosečnim lokalnim temperaturama. Postoji obaveza postavljanja zimskih guma na pogonske osovine kamiona, traktora i autobusa, i na sve osovine lakih kamiona, minibusa i automobila. Sve gume koje treba zameniti na putu moraju da budu zamenjene zimskom gumom. U okviru obaveznog perioda, zimske gume treba da imaju simbol M+S ili simbol pahuljice ili oba na straničnom zidu. Dubina gaznog sloja i šara obnovljenih guma treba da budu u saglasnosti sa zimskim gumama čak i ako nose (M+S) simbol na ramenu. Zimske gume trebaju imati dubinu gaznog sloja od minimum 4 mm za kamione, traktore, autobuse, a 1,6 mm za lake kamione, minibuse i automobile.

Posedovanje ili korišćenje lanaca za gume sa vozilom ne oslobađa vozače obaveze da koriste zimske gume.Samo gume sa kramponima koje se mogu koristiti na ledu mogu zameniti zimske gume. Dubina gaznog sloja treba da bude merena od centra gaznog sloja. 
UkrajinaNe postoje opšti propisi o zimskim gumama.Lanci za sneg su dozvoljeni samo na putevima pokrivenim snegom i ledom.Gume sa kramponima su dozvoljene.


Trenutno nemamo saznanja o opštim pravilima o zimskim gumama/propisima o lancima za sneg za kamione u sledećim zemljama: Kipru, Grčkoj i na Malti. Pogledajte saobraćajne propise u odgovarajućim zemljama u vezi sa posebnim propisima o lancima za sneg i gumama sa kramponima.

 

Uprkos pažljivom istraživanju, ne možemo da garantujemo da su informacije tačne i kompletne.