stage_goods_TT

Pneumatici za kamione

Projekat "Prirodna guma od maslačka"

15/06/2015
pr_2015_06_10_wissenschaftspreis_uv-onlineData

"Natural Rubber from Dandelion" Project: Scientists Awarded Joseph von Fraunhofer Prize 2015

• Prestižna naučna nagrada dodljena je dvojici biologa iz Minstera i proizvođaču pmeumatika Continental za zajednički projekat
  • Prirodna guma od korena maslačka učiniće proizvodnju gume održivijom – prvo testiranje pneumatika je bilo uspešno

Hanover 10. 6. 2015  Fraunhofer institut za molekularnu biologiju i primenjenu ekologiju (IME, Minster),  Institut za biologiju biljaka i biotehnologiju univerziteta u Minsteru i Continental-ova  Divizija Pneumatici iz Hanovera uspešno sarađuju na projektu nazvanom „RUBIN – Industrijska pojava prirodne gume od maslačka“.  Vodeći naučnici u ovom projektu dobili su prestižne Joseph von Fraunhofer nagrade za svoje istraživanje na ruskom maslačku i za razvoj prototipa pneumatika od maslačkove gume. Nagrada je dodeljena juče u Visbadenu profesoru Dirku Priferu i doktoru Kristijanu Šulce Gronoveru iz IME instituta i doktoru Karli Reker iz Continental-a. „Cilj ovog zajedničkog projekta je da razvije proceduru za industrijsku upotrebu maslačka za proizvodnju gume. U poljoprivrednom smislu, to je biljka koja nije zahtevna i može da bude uzgajana i na zemljištu nepogodnom za proizvodnju hrane. To znači  da je proizvodnja gume moguća u blizini naših fabrika i značajno smanjenje transporta će takođe smanjiti emisiju ugljen dioksida,“ objašnjava Dr. Karla Reker, koja vodi Continental-ov tim uključen u razvoj ovog materijala.

„Tokom našeg istraživanja otkrili smo koji geni podstiču proizvodnju gume, a koji je ometaju. Bili smo u mogućnosti da iskoristimo ovo znanje da odgojimo biljke koje proizvode dvostruko više prirodne gume. Takođe smo uspeli da izdvojimo nekoliko kila ove gume u malom probnom sistemu. Ovo je otvorilo mogućnost povećanja industrijske proizvodnje do količine u tonama,“ rekli su Prifer i Šulce Gronover na ceremoniji dodele nagrada. „Počastvovani smo da primimo ovu prestižnu nagradu za naš zajednički projekat,“ dodala je Dr. Karla Riker. „Proizvodnja pneumatika biće jos više ekološka bez smanjenja kvaliteta ili performansi.“

Sa testiranjem prvih probnih pneumatika i u letnjim i u zimskim uslovima, projekat napreduje vrlo uspešno do sada. Pneumatici napravljeni od gume maslačka pokazuju ekvivalentan kvalitet kada se porede sa pneumaticima napravljenim od standardne kaučukove gume. Continental namerava da pokrene serijsku proizvodnju ovih pneumatika za pet do deset godina. Dodatne informacije o ovom projektu su dostupne na www.taraxagum.de.

Fraunhofer dodeljuje godišnje nagrade za izuzetna naučna dostignuća od 1978. godine. Jozef fon Fraunhofer nagrade dodeljuju se istrazivačima koji rešavaju praktične probleme. U 2015.-toj dodeljene su tri ovakve nagrade. Druge dve nagrade dobili su  Fraunhofer IWS iz Drezdena i Fraunhofer institut za integrisana kola iz Erlangena. Naučna nagrada se dodeljuje od 1978. godine u ime sećanja na Jozefa fon Fraunhofera (1787 – 1824), optičara i fizičara koji je koristio rezultate naučnog rada za razvoj inovativnih proizvoda.

michael_nehring
Michael Nehring